Jęczmień Jary Kucyk
- Odmiana typowo pastewna, o wysokiej zawartości białka i o bardzo dobrej strawności. Doskonały komponent do mieszanek paszowych dla trzody chlewnej.
- Wysoki potencjał plonowania, zwłaszcza w technologii średnio intensywnej.
- Najbardziej stabilny plon na poziomie a1 spośród odmian wyższych.
- Szczególnie polecana do uprawy na glebach lżejszych oraz w mieszankach zbożowych.
- Toleruje okresowe niedobory wody.
- Grube ziarno o wysokiej gęstości.
- Odmiana przydatna do produkcji kasz jęczmiennych.
- Bardzo dobra zdrowotność, posiada gen odporności na mączniaka prawdziwego (Mlo).
- Dobra odporność na wyleganie.
Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi 280-320 kiełkujących ziaren na 1 m2 (ca. 130-150 kg/ha).

Termin kłoszenia:
średni
Termin dojrzewania:
średni
Długość dźbła:
średnia
MTZ:
wysoka
Odporność na wyleganie:
dobra (6,0)
Zawartość białka:
wysoka (6,0)
Gęstość ziarna:
wysoka (7,0)
Mączniak prawdziwy:
wysoka (8,2)
Plamistość siatkowa:
średnia (6,4)
Rdza jęczmienia:
dobra (7,4)
Rynchosporioza:
wysoka (7,9)
Ciemnobrunatna plamistość:
dobra (7,7)