Jęczmień Jary Kucyk

  • Odmiana typowo pastewna, o wysokiej zawartości białka i o bardzo dobrej strawności. Doskonały komponent do mieszanek paszowych dla trzody chlewnej.
  • Wysoki potencjał plonowania, zwłaszcza w technologii średnio intensywnej.
  • Najbardziej stabilny plon na poziomie a1 spośród odmian wyższych.
  • Szczególnie polecana do uprawy na glebach lżejszych oraz w mieszankach zbożowych.
  • Toleruje okresowe niedobory wody.
  • Grube ziarno o wysokiej gęstości.
  • Odmiana przydatna do produkcji kasz jęczmiennych.
  • Bardzo dobra zdrowotność, posiada gen odporności na mączniaka prawdziwego (Mlo).
  • Dobra odporność na wyleganie.

Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi 280-320 kiełkujących ziaren na 1 m2 (ca. 130-150 kg/ha).

Termin kłoszenia:
średni
Termin dojrzewania:
średni
Długość dźbła:
średnia
MTZ:
wysoka
Odporność na wyleganie:
dobra (6,0)
Zawartość białka:
wysoka (6,0)
Gęstość ziarna:
wysoka (7,0)
Mączniak prawdziwy:
wysoka (8,2)
Plamistość siatkowa:
średnia (6,4)
Rdza jęczmienia:
dobra (7,4)
Rynchosporioza:
wysoka (7,9)
Ciemnobrunatna plamistość:
dobra (7,7)

NEWSLETTER

Już teraz zapisz się do Newslettera WRONKOWSKI i otrzymuj najświeższe informacje na bieżąco.
ZAPISZ SIĘ