Pszenica ozima ASORY 

  • Nowa pszenica ozima charakteryzująca się bardzo dobrą plennością w Polsce oraz w Niemczech.
  • Odmiana uniwersalna – doskonale się sprawdza w intensywnych oraz średnio intensywnych technologiach uprawy w szerokim zakresie gleb, gdzie uprawia się pszenicę.
  • Asory posiada bardzo dobre parametry jakościowe ziarna, na pograniczu grupy E/A. Charakteryzuje się rekordowo wysoką liczbą opadania i zawartością glutenu (E) oraz wysoką zawartością białka (A). Posiada również wysokie parametry wypiekowe mąki, min. objętość chleba.
  • Jest odmianą średnio-krótką o dobrej odporności na wyleganie.
  • W warunkach intensywnej technologii uprawy wymaga skrócenia źdźbła.
  • Bardzo dobra zdolność krzewienia – zalecamy niższe normy wysiewu!
Hodowca:
DANKO
Wymagania glebowe:
średnie, dobre
Termin kłoszenia:
wczesny
Termin dojrzewania:
wczesny
Długość źdźbła:
średnio-krótkie
MTZ:
średnia
Odporność na wyleganie:
dobra (7,8)
Zimotrwałość:
dobra (4,0)
Norma wysiewu szt/m2
300-350 ziaren/m2
Norma wysiewu kg/ha:
150-175 kg/ha
Mączniak prawdziwy:
wysoka (8,2)
Rdza brunatna:
dobra (7,3)
Septorioza liści:
dobra (7,7)
Septorioza plew:
dobra (7,7)
Choroba podstawy źdźbła:
dobra (7,6)
Fuzarioza kłosów:
wysoka (7,9)

Lider plenności

Odmiana pszenicy ozimej Asory hodowli Danko zawiera gen żytni 1A/1R pochodzący pierwotnie z amerykańskiej odmiany Amigo. Posiadanie tego genu wpływa na poprawę odporności na warunki stresowe związane z niedoborem wody – poprawa rozwoju systemu korzeniowego. Namacalnym przykładem tej cech jest fakt, iż pszenica ozima Asory, która posiada ten gen w skrajnie suchych warunkach w 2018 i 2019 roku wykazała się w Niemczech i Polsce rekordowo wysokim plonowaniem.  W Niemczech jest ona liderem plenności.