Jęczmień Jary Solist

„Na pasze, kasze i nie tylko!”

  • Nowa odmiana jęczmienia jarego o bardzo wysokim i stabilnym plonowaniu na terenie całej Polski.
  • Odmiana uniwersalna – do uprawy na cele paszowe, browarne i spożywcze.
  • Posiada duże zdolności adaptacyjne do różnych warunków klimatyczno-glebowych. W uprawie również w Niemczech i Czechach.
  • Rośliny średniej wysokości, o dobrej odporności na wyleganie.
  • Ziarno grube (MTZ około 50 g), bardzo dobrze wyrównane, o dużej gęstości i niewielkim udziale pośladu.
  • Solist posiada dobrą zdrowotność, szczególnie bardzo dobrą odporność na mączniaka prawdziwego i rynchosporiozę, dobrą odporność na rdzę jęczmienia i plamistość siatkową.
  • Odmiana przydatna do uprawy na glebach średniej jakości i dobrych.
  • Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu, to 280-320 kiełkujących ziaren na 1 m2, (ca. 140-160 kg/ha).
Termin kłoszenia:
średni
Termin dojrzewania:
średni
Długość dźbła:
średnio krótkie
MTZ:
wysoka
Odporność na wyleganie:
dobra (6,0)
Zawartość białka:
średnia (4,0)
Gęstość ziarna:
wysoka (8,0)
Mączniak prawdziwy:
wysoka (8,3)
Plamistość siatkowa:
dobra (7,7)
Rdza jęczmienia:
dobra (7,4)
Rynchosporioza:
wysoka (8,0)
Ciemnobrunatna plamistość:
dobra (7,3)