Pszenica ozima ASORY
- Jest to nowa pszenica ozima, której cechą charakterystyczną jest świetna plenność zarówno w Polsce, jak u naszych zachodnich sąsiadów.
- Odmiana Asory jest odmianą uniwersalna, co gwarantuje dobry rezultat w intensywnych i średnio intensywnych technologiach uprawy w szerokim zakresie gleb, na których uprawiana jest pszenica.
- Znakomite parametry jakościowe Asory wykazują rekordowo wysoką zawartość
glutenu (E) i liczbę opadania, a także bogactwo w białko (A). Jedną z wielu zalet są
także wysokie parametry wypiekowe mąki, pozwalające np. na zwiększanie objętości chleba. - Odmiana Asory jest średnio krótka, a także posiada dobrą odporność na wyleganie.
- Jeśli uprawa odbywać się będzie w warunkach intensywnej technologii, źdźbło
wymaga skrócenia. - Pszenica Asory ma bardzo dobrą zdolność krzewienia, przez co zalecana jest niższa norma
wysiewu.
Hodowca:
DANKO
Wymagania glebowe:
słabe, średnie, dobre
Termin kłoszenia:
średni
Termin dojrzewania:
średni
Długość źdźbła:
średnio-krótkie
MTZ:
średnia
Odporność na wyleganie:
wysoka (7,8)
Zimotrwałość:
dobra (4,0)
Norma wysiewu szt/m2:
300-350 ziaren/m2
Norma wysiewu kg/ha:
150-175 kg/ha
Mączniak prawdziwy:
wysoka (8,2)
Rdza brunatna:
wysoka (7,8)
Septorioza liści:
dobra (6,9)
Septorioza plew:
dobra (8,1)
Choroba podstawy źdźbła:
wysoka (7,0)
Fuzarioza kłosów:
wysoka (7,8)
Lider plenności
Odmiana pszenicy ozimej Asory hodowli Danko zawiera gen żytni 1A/1R pochodzący pierwotnie z amerykańskiej odmiany Amigo. Posiadanie tego genu wpływa na poprawę odporności na warunki stresowe związane z niedoborem wody – poprawa rozwoju systemu korzeniowego. Namacalnym przykładem tej cech jest fakt, iż pszenica ozima Asory, która posiada ten gen w skrajnie suchych warunkach w 2018 i 2019 roku wykazała się w Niemczech i Polsce rekordowo wysokim plonowaniem. W Niemczech jest ona liderem plenności.