Pszenica ozima ASORY 

  • Jest to nowa pszenica ozima, której cechą charakterystyczną jest świetna plenność zarówno w Polsce, jak u naszych zachodnich sąsiadów.
  • Odmiana Asory jest odmianą uniwersalna, co gwarantuje dobry rezultat w intensywnych i średnio intensywnych technologiach uprawy w szerokim zakresie gleb, na których uprawiana jest pszenica.
  • Znakomite parametry jakościowe Asory wykazują rekordowo wysoką zawartość
    glutenu (E) i liczbę opadania, a także bogactwo w białko (A). Jedną z wielu zalet są
    także wysokie parametry wypiekowe mąki, pozwalające np. na zwiększanie objętości chleba.
  • Odmiana Asory jest średnio krótka, a także posiada dobrą odporność na wyleganie.
  • Jeśli uprawa odbywać się będzie w warunkach intensywnej technologii, źdźbło
    wymaga skrócenia.
  • Pszenica Asory ma bardzo dobrą zdolność krzewienia, przez co zalecana jest niższa norma
    wysiewu.
Hodowca:
DANKO
Wymagania glebowe:
słabe, średnie, dobre
Termin kłoszenia:
średni
Termin dojrzewania:
średni
Długość źdźbła:
średnio-krótkie
MTZ:
średnia
Odporność na wyleganie:
wysoka (7,8)
Zimotrwałość:
dobra (4,0)
Norma wysiewu szt/m2:
300-350 ziaren/m2
Norma wysiewu kg/ha:
150-175 kg/ha
Mączniak prawdziwy:
wysoka (8,2)
Rdza brunatna:
wysoka (7,8)
Septorioza liści:
dobra (6,9)
Septorioza plew:
dobra (8,1)
Choroba podstawy źdźbła:
wysoka (7,0)
Fuzarioza kłosów:
wysoka (7,8)

Lider plenności

Odmiana pszenicy ozimej Asory hodowli Danko zawiera gen żytni 1A/1R pochodzący pierwotnie z amerykańskiej odmiany Amigo. Posiadanie tego genu wpływa na poprawę odporności na warunki stresowe związane z niedoborem wody – poprawa rozwoju systemu korzeniowego. Namacalnym przykładem tej cech jest fakt, iż pszenica ozima Asory, która posiada ten gen w skrajnie suchych warunkach w 2018 i 2019 roku wykazała się w Niemczech i Polsce rekordowo wysokim plonowaniem.  W Niemczech jest ona liderem plenności.

NEWSLETTER

Już teraz zapisz się do Newslettera WRONKOWSKI i otrzymuj najświeższe informacje na bieżąco.
ZAPISZ SIĘ