Jęczmień Jary Browarny Laureate

”Niespotykana plenność wśród jęczmion browarnych!”

  • Jęczmień Jary Laureate to odmiana powszechnie akceptowana przez przemysł browarniczy!
  • Nowa odmiana jęczmienia browarnego charakteryzująca się wysokim i stabilnym poziomem plenności w wielu państwach europejskich.
  • Posiada ponadprzeciętną jakość browarną ziarna.
  • Doskonale sprawdza się na glebach średniej jakości i lepszych.
  • Laureate charakteryzuje wysoka odporność na choroby – szczególnie na mączniaka prawdziwego, rynchosporiozę , rdzę jęczmienia oraz plamistość siatkową.
  • Rośliny krótkie (w typie jęczmienia Quench) o dobrej odporności na wyleganie oraz bardzo dobrej odporności na obłamywanie kłosów.
  • Ziarno o wysokiej MTZ bardzo dobrym wyrównaniu i gęstości oraz niskim udziale pośladu.
  • Niska zawartość białka.
  • Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu, to 300-350 kiełkujących ziaren na 1 m2, (ca. 150-170 kg/ha).
CECHY CHARAKTERYSTYCZNE:
  • Termin kłoszenia: Średni
  • Termin dojrzewania: Średnio-późny
  • Wysokość roślin: Średnio-krótkie
  • MTZ: Wysoka
  • Odporność na wyleganie: Dobra (6,0)
  • Zawartość białka: Niska (1,0)
  • Gęstość ziarna: Wysoka (7,0)
  • Norma wysiewu szt/m2: 300-350 szt/m2
  • Norma wysiewu kg/ha: 150-170 kg/ha
ODPORNOŚCI NA CHOROBY:
  • Mączniak prawdziwy: Wysoka (8,6)
  • Plamistość siatkowa: Wysoka (7,8)
  • Rdza jęczmienia: Wysoka (7,9)
  • Rynchosporioza: Wysoka (8,5)
  • Ciemnobrunatna plamistość: Dobra (7,4)

Zalecana norma wysiewu jęczmienia jarego Laureate przy optymalnym terminie wynosi 300-350 ziaren kiełkujących na m² (ca. 150-170 kg).

NEWSLETTER

Już teraz zapisz się do Newslettera WRONKOWSKI i otrzymuj najświeższe informacje na bieżąco.
ZAPISZ SIĘ