Owies Jary Breton

  • Odmiana owsa żółtoziarnistego.
  • Odmianę charakteryzuje wysoka plenność na terenie całego kraju.
  • Breton to owies o wczesnym terminie wiechowania i dojrzewania.
  • Rośliny są średniej długości o dobrej odporności na wyleganie oraz o bardzo dobrej odporności na mączniaka prawdziwego, dobrej na pozostałe choroby grzybowe owsa.
  • Ziarno jest grube (wysoka MTZ) i dobrze wyrównane,
  • o bardzo wysokiej zawartości białka.
  • Odmiana o średnim udziale łuski.
Termin kłoszenia:
wczesny
Termin dojrzewania:
wczesny
Wysokość roślin:
średnie
MTZ:
wysoka
Odporność na wyleganie:
dobra (6,3)
Zawartość białka:
wysoka (8,0)
Zawartość tłuszczu:
średnia (4,0)
Gęstość ziarna:
wysoka (7,0)
Mączniak prawdziwy:
wysoka (7,8)
Plamistość siatkowa:
wysoka (7,7)
Rdza źdźbłowa:
wysoka (7,7)
Helmintosporioza:
wysoka (7,7)

NEWSLETTER

Już teraz zapisz się do Newslettera WRONKOWSKI i otrzymuj najświeższe informacje na bieżąco.
ZAPISZ SIĘ