Gryka ZOE

Cechy:

  • Dobra wydajność w przetwórstwie młynarskim.
  • Rośliny o wysokości 90 – 140 cm.
  • Odmiana odpowiednia do celów spożywczych i farmaceutycznych ze względu na wysoką zawartość rutyny.
  • Posiada dobrą odporność na choroby.
  • Niełupki brązowe z drobnym wzorem mozaikowym.
  • Kwiaty białe z różowawym odcieniem.

Uprawa:

Grykę można uprawiać na glebach lżejszych i średnich, ponieważ charakteryzuje się niskimi i średnimi wymaganiami glebowymi. Gryka ma relatywnie niskie wymaganie pokarmowe. Roślina wrażliwa jest jednak na susze i duże wahania temperatur.

Posiada dobrze rozwinięty system korzeniowy i dobrze wykorzystuje składniki pokarmowe. Roślina jest mało wrażliwa na przedplon, co też powoduje że można z powodzeniem ją wysiewać po pozostawionych na wiosnę międzyplonach. Toleruje kwaśny odczyn gleby i można ją uprawiać na glebie o pH 5,0, ale należy pamiętać, że lepiej plonuje przy odczynie zbliżonym do obojętnego.

Gryka jest rośliną o krótkim okresie wegetacji wynoszącym 90-100 dni, co też powoduje, że nadaje się do siewu w międzyplonie. Uprawiając grykę można zdobyć dodatkowe dopłaty, dlatego chętnie po tą roślinę sięgają gospodarstwa ekologiczne. W porównaniu do pozostałych upraw nie wymaga specjalistycznej ochrony chemicznej i jest rośliną owadopylną.

NEWSLETTER

Już teraz zapisz się do Newslettera WRONKOWSKI i otrzymuj najświeższe informacje na bieżąco.
ZAPISZ SIĘ