Kukurydza MAS 26.R
KISZONKA FAO 260
MAS 26.R – odmiany kukurydzy na kiszonkę
- OGROMNE PLONOWANIE NA KISZONKĘ
Imponująca roślina i kolby deklasują konkurencję - BEZPIECZNA HYBRYDA O DOBREJ AGRONOMII
Dobry wigor i tolerancja na choroby - BOGATA W SKROBIĘ KISZONKA
Duże, bardzo wyrównane kolby i grube ziarno
Cechy charakterystyczne:
- Typ ziarna: Flint-Dent
- Typ kolby: Fix
- Liczba rzędów: 14-16
- Liczba ziaren w rzędzie: 28-32
- MTZ: 330-350 G
- Gęstość ziarna: 68-72 (kg/hL)
CECHY AGRONOMICZNE:
- Wigor początkowy: (8)
- Stay green: (9)
- Tempo oddawania wody: (8)
- Tolerancja na wyleganie: (8)
- Tolerancja na suszę: (8)
Odporność na choroby:
- Żółta plamistość liści (9)
- Fuzarioza łodyg: (8)
- Fuzarioza kolb: (8)
Wartość żywieniowa:
- Skrobia: (9)
- Strawność dNDF: (8)
- Jednostki pokarmowe (UFL): (8)
Kukurydza Mas 26.R jest stosowana głównie na kiszonkę, ale nie tylko. Dzięki bardzo dorodnym kolbom buduje wysokiej jakości paszę, a przy tym nie ustępuje ziarnówkom w swoje grupie wczesności. Czyni to podmianę uniwersalną z potwierdzonymi wysokimi wynikami zarówno przy użytkowaniu na ziarno jak i na kiszonkę.
Mas 26R jest doskonałą kiszonką! Wysoka zawartość skrobi i białka oraz duży udział kolb w masie generują kiszonkę o bardzo wysokiej jakości żywieniowej. Dodatkowo odporność na fuzariozę łodyg i kłosa daje bezpieczeństwo związane z tworzeniem się mikotoksyn tak niepożądanych w skarmianiu. W badaniach COBORU w grupie odmian z katalogu CCA MAS 26.R uzyskał 106% wzorca w plonie suchej masy, co jest wynikiem nr 1 w 2024 roku! Odmiana o bardzo dobrym oddawaniu wody, co jest szczególnie istotne przy użytkowaniu ziarnowym. Wielokrotnie w badaniach poletkowych MAS 26R był w czołówce (a zdarzało się też, że nr 1) w plonie ziarna. Takie połączenie wysokiego plonu ziarna i kiszonki pozwala na użytkowanie w tzw. MIKSIE