Ozime Pszenżyto AVOKADO

Król słabych gleb!

Pszenżyto Avokado- CECHY ODMIANY:

  • Odmiana pszenżyta hodowli DANKO o tradycyjnej długości słomy. Szczególnie zalecana jest do uprawy na glebach słabych i bardzo słabych.
  • Wysoko i stabilnie plonuje na terenie całego kraju.
  • Posiada bardzo dobrą odporność na większość chorób pszenżyta, w szczególności na rdzę brunatną, fuzariozę kłosa i septoriozę plew.
  • Ziarno posiada wysoką liczbę opadania co sprawia że Avokado charakteryzuje się bardzo dobrą odpornością na porastanie ziarna w kłosie.
  • Charakteryzuje się bardzo dobrą zimotrwałością – 5,5 w skali 90.
  • Ziarno ma wysoką MTZ, dobre wyrównanie i niewielki udział pośladu.
  • Avokado należy do odmian o średniej wczesności i o bardzo dobrej zdolności krzewienia.
Hodowca:
DANKO
Typ odmiany:
tradycyjne
Wymagania glebowe:
na gleby słabsze
Termin kłoszenia:
średni
Termin dojrzewania:
średni
Wysokość roślin:
tradycyjna
MTZ:
wysoka
Odporność na wyleganie:
dobra (6,9)
Zimotrwałość:
wysoka (5,5)
Norma wysiewu szt/m2
300-340 ziaren/m2
Norma wysiewu kg/ha:
140-160 kg/ha
Mączniak prawdziwy:
wysoka (8,1)
Rdza brunatna:
wysoka (8,3)
Septorioza liści:
dobra (7,3)
Septorioza plew:
wysoka (7,8)
Choroba podstawy źdźbła:
dobra (7,5)
Fuzarioza kłosów:
wysoka (8,0)

NEWSLETTER

Już teraz zapisz się do Newslettera WRONKOWSKI i otrzymuj najświeższe informacje na bieżąco.
ZAPISZ SIĘ