Jęczmień Jary Browarny Laureate
”Niespotykana plenność wśród jęczmion browarnych!”
- Jęczmień Jary Laureate to odmiana powszechnie akceptowana przez przemysł browarniczy!
- Nowa odmiana jęczmienia browarnego charakteryzująca się wysokim i stabilnym poziomem plenności w wielu państwach europejskich.
- Posiada ponadprzeciętną jakość browarną ziarna.
- Doskonale sprawdza się na glebach średniej jakości i lepszych.
- Laureate charakteryzuje wysoka odporność na choroby – szczególnie na mączniaka prawdziwego, rynchosporiozę , rdzę jęczmienia oraz plamistość siatkową.
- Rośliny krótkie (w typie jęczmienia Quench) o dobrej odporności na wyleganie oraz bardzo dobrej odporności na obłamywanie kłosów.
- Ziarno o wysokiej MTZ bardzo dobrym wyrównaniu i gęstości oraz niskim udziale pośladu.
- Niska zawartość białka.
- Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu, to 300-350 kiełkujących ziaren na 1 m2, (ca. 150-170 kg/ha).
CECHY CHARAKTERYSTYCZNE:
- Termin kłoszenia: Średni
- Termin dojrzewania: Średnio-późny
- Wysokość roślin: Średnio-krótkie
- MTZ: Wysoka
- Odporność na wyleganie: Dobra (6,0)
- Zawartość białka: Niska (1,0)
- Gęstość ziarna: Wysoka (7,0)
- Norma wysiewu szt/m2: 300-350 szt/m2
- Norma wysiewu kg/ha: 150-170 kg/ha
ODPORNOŚCI NA CHOROBY:
- Mączniak prawdziwy: Wysoka (8,6)
- Plamistość siatkowa: Wysoka (7,8)
- Rdza jęczmienia: Wysoka (7,9)
- Rynchosporioza: Wysoka (8,5)
- Ciemnobrunatna plamistość: Dobra (7,4)