Jęczmień Jary Browarny Propino

Nowy standard jakości dla słodowni!

  •  Jęczmień PROPINO to znane plonowanie wśród odmian browarnych i paszowych w całej Europie.
  •  Odmiana browarna o zdrowych liściach i dużej odporności na wyleganie.
  •  Bardzo niska zawartość białka gwarantująca w żniwa spokój o jakość.
  •  Zalecany we wszystkich regionach uprawy jęczmienia w Polsce, również na terenach z deficytem wilgoci.
  • W celu zapewnienia wysokich plonów zaleca się możliwie wczesny siew.
  • Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi 300-350 kiełkujących ziaren na 1m2 (ca. 150-170 kg/ha).
Termin kłoszenia:
średnio późny
Termin dojrzewania:
średnio późny
Długość dźbła:
średnio krótkie
MTZ:
wysoka
Odporność na wyleganie:
dobra (7,5)
Zawartość białka:
niska (1,0)
Gęstość ziarna:
wysoka (8,0)
Mączniak prawdziwy:
wysoka (8,0)
Plamistość siatkowa:
średnia (6,8)
Rdza jęczmienia:
dobra (7,0)
Rynchosporioza:
dobra (7,0)
Ciemnobrunatna plamistość:
dobra (7,1)

NEWSLETTER

Już teraz zapisz się do Newslettera WRONKOWSKI i otrzymuj najświeższe informacje na bieżąco.
ZAPISZ SIĘ